neljapäev, 4. juuni 2020

Meteoroloogia välipraktika #1 - rändvaatlus

Täna algas meil meteoroloogia välipraks. Kujutab see endast seda, et läheme oma neljase rühmaga Tõravere ilmajaama, teeme seal ja ümbruskonnas rändvaatluse GPSi ja rändilmajaamaga ja seejärel 24h vaatluse, kus iga 3h tagant tuleb teha põhivaatlus ja iga tunni tagant vahevaatlus.

Me jõudsime Kristeliga Tõraverre kohale umbes kl 11 hommikul ning kõigepealt tehti meile ilmajaamas väike ekskursioon ning näidati kõik mõõteriistad ja atribuutika ära. Päris palju kraami ikka, aga mõõta ka mingi sada asja - sademed, temperatuur, tuule suund ja kiirus, kiirgus (nii lühi- kui pikalaineline) jne. Põhimõtteliselt on tegu aiaga piiratud alaga, kus sees paiknevad hajusalt valget värvi (et päike neid ei soojendaks) värgendused, mille eesmärk jääb esialgsel vaatlemisel arusaamatuks. :D Ja sealt siis tulebki meie ilmateade.

Igatahes anti meile siis GPS, rändilmajaam ja muu vajalik kraam kätte ning läksime rändvaatlust tegema. See tähendas umbes 6-7 km pikkust "jalutuskäiku" GPSi sisestatud punktide järgi (kokku 12 punkti) ja igas punktis pidime siis paar minutit seisma ja ootama ilmajaama näite. Muidu poleks sellel tööl väga vigagi olnud, aga kaks asja tegid selle värgi suht piinarikkaks - sääsed ja märg. Kõndides ei olnud nii hull, sest siis ei kogunenud 30 sääske jalgade peale. Kohe kui seisma jäime, et mõõtmisi teha, tuli sääski parvede kaupa. Vihm ja märg rohi ei oleks mind sugugi häirinud, kui mul oleks kummikud olnud nagu teistel oli. Mul lihtsalt ei ole kummikuid (pole vist olnud lapsepõlvest saati :D).

Ma olen nii kole siin, aga selline see vaatlus oligi :D

Mõõtmiste juurde käis ka eraldi termomeetriga maapinna temperatuuri mõõtmine (selleks pidi lihtsalt termomeetri maha panema ja paar minutit ootama) ja sellised asjad nagu pilvede liigi määramine (meil oli valdavalt stratocumulus (kihtrünkpilved), aga vahepeal ka lihtsalt stratus (kihtpilved) ja lõpupoole, kui vihma sadama hakkas, siis nimbostratus (kihtsajupilved)), pilvede hulga määramine (meil kogu vaatluse vältel 10/10, sest taevas oli tervenisti pilves), tuule suuna määramine (enamjaolt põhjatuul) ja samuti pidi kirja panema, kas maapind on kuiv, niiske või märg (meil niiske) ja esinevad ilmanähud (meil kas mitte midagi või mõnel korral vihm).

meie vaatlustulemused

Peale rändvaatlust otsustasime Kristeliga tagasi Tartusse sõita, sest kohapeal olemiseks oli väga pisike ruum ja seal oli veel eelmine rühm sees, kes oma 24h vaatluse alles õhtul lõpetab. Ja lisaks sellele tundus 5h kodus veeta palju mõnusam kui seal kitsukeses ruumis passida (minu puhul veel lirtsuvate sokkidega pealekauba). Seega tulime mõneks ajaks koju, et kella 20ks tagasi sõita, saada ööpäevaringse vaatluse juhised ja siis seal mõnusalt aega veeta. :)

Kommentaare ei ole: