reede, 5. juuni 2020

Meteoroloogia välipraktika #2 - öised vaatlused

Kella 20ks tulime tagasi ilmajaama juurde, kus saime siis õppejõult täpsemad juhised, kuidas vaatluseid läbi viia. Iga 3h tagant peame tegema põhivaatluse, mis on siis põhjalikum ja tuleb rohkemaid asju mõõta ja vaadata. Ja iga tunni aja tagant tuleb teha vahevaatlus, kus on vaja kolmes kohas erinevaid temperatuure vaadata (õhutemp 2m kõrguselt, temp maapinnalt, õhutemp 2cm ja 50cm kõrguselt ja mullatemperatuurid 5, 10, 15 ja 20cm sügavuselt).

Kell 21.45 tegime õppejõuga koos ühe vahevaatluse ja seejärel läks õppejõud koos eelmise vahetusega ära. Meie jäime siis ilmajaama öövalvuriteks. Neid öiseid vaatlusi ootasin ma kõige vähem, kuna vihma sadas pidevalt ja pime on ka ja jube vastik on siis iga 45-60min tagant kuhugi põlla peale termomeetreid vahtima minna.

*** kell 22-23 ***

Sättisime oma asju, chillisime, snäkkisime. Kell 22.45 läksime vahevaatlust tegema, aga kuna me tegime nii, et igaüks läks ühte kolmest vaatluspunktist, siis saime mingi 5 minutiga tehtud, seega otsustasime järgmised korrad kuskil 50-55 minna.

*** kell 23-00 ***

Mängisime Aliast mina-Kristel vs Roomet-Tiia. Mina ja Kristel võitsime ülekaalukalt (kuigi Kristel püüdis väita, et ta ei ole Aliases üldse hea). Kell 23.40 ootas meid ees esimene põhivaatlus. Sellega oli ikka omajagu sahmerdamist, aga saime vist enam-vähem hakkama. Seal oli vaja ikka stopperiga jännata ja kindlatel aegadel (5x 10 minuti jooksul) psühromeetrite näitusid lugeda.

*** kell 00-01 ***

Kui sisse tagasi jõudsime, ootas meid ees veel rohkelt arvutamist mingi iidvana venekeelse meteoroloogiaraamatu tabelite ja veidrate graafikute järgi. See võttis oma pool tundi vähemalt. Kl 00.55 saime jällegi vahevaatlust teha (seekord läksime vaid Roometi ja Tiia-Lindaga, sest Kristel sättis end magama, et kl 5.30 üles tõusta ja asjad Roometiga üle võtta).

*** kell 01-02 ***

Mina sõin oma tatart ja jamasin Exceli tabelitega, kuhu vaatlusandmed kandma pidime, sest seal oli midagi vussis (tegelt olid ühed vaatlused lihtsalt õigele paberile kandmata ja sain kõik korda). Siis sõin veel tatart ja vaatasime mingeid jaburaid Rooside sõja videoid, kus inimesed arvasid, et Šveits on Läänemere ääres, Wales on Suurbritannia linn ja Aafrika on riik Lõuna-Ameerikas. Kell 1.55 jälle välja temperatuurinäitusid võtma.

*** kell 02-03 ***

Roomet ja Tiia-Linda läksid kohvi keetma. PS! Kell on 2.26 ja neid ikka veel ei ole, vist jäid õue juttu rääkima vms. Veerand tunni pärast saab jälle põhivaatlust teha, juhhuu! (-.-) Õnneks sadas piisavalt palju vihma, et ei pidanud anemomeetreid tööle panema (need mõõdavad tuule kiirust ja on väga niiskustundlikud).

keeran psühromeetrit üles

*** kell 03-04 ***

Arvutused saime seekord tehtud 2x kiiremini (15 minutiga). Roomet ja Tiia tegid meile hunniku lipikuid valmis, sest vihmaga on parem käia väikeste lipikutega temperatuure toomas, kui lasta iga kord vaatlustabelipaberil läbi vettida. Toas saab pärast ümber kirjutada lipikutelt. :)

lipikute töökoda vol.1

lipikute töökoda vol.2

Kell 3.55 oli juba piisavalt valge, et sain termomeetri näitusid lugeda ilma pealambita, mis tähendab, et edasi läheb ainult positiivsemaks - neid öiseid kottpimedaid vaatlusi oli kõige jubedam teha, sest näitusid lugeda on jube keeruline ja kõik tundub täpselt samasugune.

hommiku"valguses"

50cm ja 2cm kõrgusel olevad termomeetrid

*** kell 04-05 ***

Viimane vaatlus enne, kui Kristel ärkab ja ma saan magama. Või vähemalt üritada magada. :D

*** kell 05-06 ***

Me käisime Roometiga lähedalasuvaid geodeetilisi punkte vaatamas. Ühel oli luugi asemel mingi jube kivikolakas, aga teisel saime luugi lahti teha ja jätsime reeperile 2-sendise (geograafide traditsioon jätta reeperile sent/münt, et järgmised teaksid, et siin on geograaf käinud!).

Kommentaare ei ole: