esmaspäev, 8. juuni 2020

Mullateaduse välipraktika

Tavaliselt peaks mulla välipraks olema ka mitmepäevane ja ringisõitmiste ja rohkemate ülesannetega, aga koroona tõttu muudeti see meil lühemaks (kahes grupis ja kummalgi grupil vaid 1-päevane praks) ja pisut vist kergemaks ka. Kogunesime täna hommikul kell 9 hommikul Tiksoja lõkkeplatsi juures. Alguses siis tegime ühe proovikaevamise, kus õppejõud näitasid, kuidas tuleb kaevata ja mida sealjuures tähele panna. Auk peab olema meeter sügav (kui vesi just varem vastu ei tule), vaadeldava "seina" peal käia ei tohi, eri horisondid tuleb eri hunnikutesse kaevata, et pärast saaks õiges järjekorras tagasi panna jne.

meie esimese augu mullaprofiil

määrame pH taset

Pärast proovikaevet käisime veel üht varem valmis kaevatud auku vaatamas, kus oli mingi miljon horisonti ja arutlesime selle kõik läbi. Siis saime oma grupikesega minna enda auke kaevama. Esimese kaevasime kuusikus, kus pidi liivasem muld olema, kus saaks ka kihisemist (keemist) näha. Kaevasime elu eest, lõime juurikaid labidatega läbi (Merilin ründas üht jurakamat lausa kirvega) ja mingi rämeda rassimise peale sai see auk siis enam-vähem valmis. Suht ilus tuli isegi (ka õppejõud kiitsid :)).


Merilin kirvega juurikat ründamas

kaevurineiud

Siis pidime kindlaks määrama horisondid, nende värvuse, lõimise, pH, ülemineku ja väljakujunemisastme. Lisaks tuli veel kirjeldada ümbritsevat maastikku/reljeefi, taimestikku, loomastikku ja kliimat. Kui nõndaviisi olid kõik horisondid tehtud, tuli kindlaks teha, mis mullaga tegu on ja seejärel auk kinni ajada. Mingi hetk mõtlesime, et jube mõnus oleks, kui oleks ikka keegi meesterahvas, kes aitaks kaevata ja Martti oli nõus meile appi tulema! Vahva!

teise augu kaevamine

Teise augu kaevasime kuskil lõkkekoha pool, kus hittisime 80cm peal mingit kivivärki, mille peal oli korralik savikiht. Seda oli päris ränk kaevata ja otsustasime peale rassimist jäädagi 80cm peale. Kolmanda kaevamise tegime teisel pool teed, kus oli siirdesoo ja turvasmullad. See auk tuli vaevalt 55cm sügavune, kui vesi juba vulisema hakkas. Pidime ruttu pildid tegema ja asjad ära määrama, sest auk vulises vaikselt aina rohkem vett täis. Hea, et kummikud kaasa võtsin! Ja siis lõpuks oligi see läbi! Peale umbes 7-8 tundi. Saime higiste ja mullastena koju duši alla.

siirdesoo turvasmullaauk

jep, me pesime pärast seal turbaaugus oma käsi ...ja portselankausikesi :D

Kommentaare ei ole: