kolmapäev, 4. märts 2015

Häälte lugemise hullumaja

Ma pole veel jõudnud kirjutada, kuidas Varivalimised lõppesid. See oli ikka üks paras kaos ja kaks tohutu kiiret töpäeva (ja -ööd), ausalt!

Reedel läksin kella 15 paiku ENLi, et aidata sedelhääli lugeda. Iseenesest ei tundu ju väga raske, eksole. Aga! Esiteks, kõigi maakondade hääled (kokku üle 2000) tuli üle lugeda KOLM korda. Teiseks, pea igas maakonnas tekkis mõni probleem, kas oli sedeleid rohkem kui süsteemis kirjas või vastupidi. Ja kolmandaks, kõik hääled tuli jaotada kandidaatide kaupa eraldi,  mis tähendas, et kõik hääled oli vaja ükshaaval üle vaadata ja kirja panna. Pluss tuli üle lugeda ka need sedelid, mis jäid välja andmata, mida oli siis ligi 5000.

Tegelt neid oli umbes miljon korda rohkem, aga nii see töö käis :)

Mina lahkusin reedel sealt natuke enne kella 21, kuna Martti jõudis siis Tallinna. Laupäeval kuulsin, et teised lasid keskööni välja. Kuna Martti linnaluba kestis seekord vaid laupäevaõhtuni (pean ütlema, et thank god, muidu me poleks neid hääli loetud saanud vist), siis pidi ta juba kell 16 hakkama tagasi sõitma ja mina läksin jälle ENLi.


Lugesime veel paar maakonda ära, olime lõpuks Pärnumaa hääled ka kätte saanud, millega oli hirmus jamamine vahepeal. Siis tegime avalikku lugemist. See tähendas, et üks loeb valju häälega ette kõik hääled ja teine kontrollib Exceli tabelist, kas kõik klapib. See võttis ka paar tundi vähemalt.

Kui kell juba nii palju hakkas saama, et mu viimane troll Mustamäele hakkas sõitma, siis kaalusin hetkeks kojuminekut, aga otsustasin siiski appi jääda. Ennegi kesklinnast öösel koju kõnnitud. Tegime veel tänukirju Keidiga ja ma aitasin Evelil kokkuvõtet teha - ehtne tõestus, et koolisõpitut läheb vaja! Sain oma protsendi arvutamise skille näidata. Kell 3 öösel võtsime lõpuks nelja peale takso ja sõitsime kodudesse.

Kommentaare ei ole: