laupäev, 29. juuni 2019

Topograafia välipraktika #6 - detailmõõdistamine ja QGIS

Kuuendat päeva alustasime eelmisel õhtul pooleli jäänud tasandusarvutustega, millega saime valmis keskpäevaks. Hommikusöögi ajal oli näha, et ka teised grupid olid meie ideele võtta eelmise päeva õhtusööki karbiga lõunaks kaasa, jälile saanud. Täna hommikul oli kokatädi külmkapist laua peale juba palju rohkem söögikarpe toonud.

Digitahhümeetrit seadistamas

Täna pidi koolimajas olema põhikooli lõpuaktus, seega olime sealt mõneks tunniks pagendatud. Selle päeva tööks oli meil digitahhümeetriga detailmõõdistamine ehk saime digitahhümeetri ja prisma.  Prismaga saime küll mõõtma hakata alles pärastlõunal. Ühes kohas tekkis meil meie arvates veidi liiga suur horisontaaldistantsi erinevus (14mm) ja pidime Raivolt üle küsima, kas see ikka on okei, aga tema väitel oli.

Roomet prismaga ja mina punkte joonistamas

Digitahhümeetriga

Eemal on digitahhümeetriga Kristel, kes läbi tahhümeetri püüab Roometi käes olevat prismat leida

Sedapuhku oli eeltöö juhendamisel meie arvates pisut puudulikuks jäänud. Nimelt pidime mõõdetud punktid ka silma järgi paberilehele kandma, et oleks teada, mida oleme juba mõõdistanud ja kuhu veel vaja minna. Me arvestasime paberil ruumiga ikka väga valesti (sest ei teadnud, kui laiali me selle mõõtmisega minema peame) ja nii sai meie punktidest lihtsalt hunnik kirbusitta paberi keskel.

Õhtul rääkis Raivo paar naljakamat lugu vanematest praksidest, kus nt lehm sõi mensullaua joonistusest poole ära (kohutav katastroof, sest juttude järgi oli mensullaual korrektset joonist ikka jube keerukas teha). Või siis lugu sellest, kuidas praksis osalevad tudengid läksid kuhugi kohalikku pulma kontvõõrasteks, panid sealt pruudi pihta ja lõpuks said peksa (ja praksijuhendaja vist sai ka oma osa).

Peale õhtust koosolekut ja päevatöö arutelu oli meil sutsuke vaba aega ning siis hakkas Kiira meile QGISi õpetama. Saime temalt oma päeval tehtud mõõdistuse punktid failina, laadisime need QGISi ja joonistasime ära kõik joon- ja pindobjektid, mis võimalik. Kahjuks ei olnud me neid punkte kuigi palju saanud, aga see-eest saime ortofoto pealt vaadata, missuguseid punkte veel oleks vaja mõõdistada, et saaksime vajalikke objekte digida.

Kommentaare ei ole: