pühapäev, 30. juuni 2019

Topograafia välipraktika #8 - RTK ja geodeetiline punkt

Üheksanda päeva tegevuseks oli meil RTKga mõõdistamine. See kujutas endast väikest rohelist UFOlaadset asjandust pika toki otsas. Tegelikult on see siis satelliidiühendusega atribuutika, millega saab väga täpselt koordinaate määrata ja siis punktid salvestada. Sellega käisime päev otsa ringi ja mõõdistasime punkte, millest valdav enamus olid reljeefipunktid, mõned aga ka mingid meie mõõtmistest puuduolevad punktid. Kokku mõõtsime kuskil 400 punkti. Topopraksi põhinali geograafidel on "RTK lost" - selline signaal tuleb siis, kui RTKga minna nt majaseina või kõrgema heki äärde ja siis ta ei saa satelliidiga ühendust, teeb valjut heli ja teatab, et "RTK lost" (reaalselt inimhääl ütleb seda seal). See oli alguses nii naljakas, aga pika peale tüütas ära, et pidevalt on "lost". Õnneks seda siiski liiga palju ei juhtunud.


Kivil istus väike konn, mõtles et ta üksi on (tegelt kolmekesi ja RTKga)

Tööpäev lõppes meil kl 14 ja seejärel võtsime ette väikese matka lähedalasuva geodeetilise punkti juurde. Geodeetilised punktid moodustavad üle terve Eesti nende punktide võrgustiku ja nende abil saab ükskõik mis kohas määrata näiteks täpse kõrguse. Meie praksikoha lähedal oli lisaks kirikuseinas olevale reeperile ka geodeetiline punkt. Neid tähistatakse spetsiaalsete kollaste aedadega. Peale matka näitas Raivo, kuidas kasutatakse digitahhümeetrit üksi mõõdistades. See oli ka huvitav õppetund.

Geodeetiline punkt on niimoodi tähistatud (foto: Tarmo Tanilsoo)

Geodeetiline punkt (foto: Tarmo Tanilsoo)

Praktika lõppes 10nda päevaga, mil enamus ajast kulus praktika aruannete koostamisele. Pidime juurde joonistama ka paar joonist/pilti oma mõõdetud aladest. Kui aruanded olid kõigil rühmadel heaks kiidetud, aitasime kogu praksivarustuse auto järelkärusse ära pakkida ja saimegi koju! Praks oli kokkuvõttes väga äge kogemus ja nii lahe on, et saime kõiki neid asju ise proovida. Kuidagi... rohkem geograafi tunne tuli :D

Kommentaare ei ole: