esmaspäev, 24. juuni 2019

Topograafia välipraktika #1 - käigud ja sääsed

Juuni keskpaigas toimus meil kohustuslik aine "Topograafia välipraktikum". Tegu on kõige pikema (ja kõige keerulisema?) välipraktikumiga geograafia bakalaureuses. Järgmisel aastal tuleb meil veel neli välipraksi, aga need pidavat natuke lühemad ja kergemad olema.

Õhtu enne praksiminekut sebisin endale veel Roometi auto peal koha, sest palju lõbusam on 1,5h road trip teha heade sõpradega autoga kui bussiga. Asjade pakkimine oli jube keeruline, sest ma polnud päris kindel, mida seal vaja võiks minna ja samas tuli 10ks päevaks kõik vajalik kaasa võtta, et millestki puudus ei tuleks.

Praks ise oli tegelikult hästi vahva. Kohati oli ka tüütu ja natukene nõme, aga need osad tuli lihtsalt üle elada ja ära teha.

Esimene päev oli juba äärmiselt tegus. Peale mõõteriistade, instrumentide ja muu varustuse sissetassimist saime väikese sissejuhatuse ja seejärel juba esimese ülesande - kaardi põhjal potentsiaalsete punktide otsimise ja käigu paikapanemise. Kokku oli meil kolm käiku ja viis rühma, seega kahel käigul oli kaks rühma ja meie (rühm KELK) saime endale eraldi käigu (Staadioni käik).

käigud

Kohe alguses tekkis probleeme, kuna meie käigul olid osad punktid märgitud lähedalasuva oosi peale, aga oos oli tiheda võsaga kaetud. Ronisime võsas jupp aega (lisaks võsale voolas sealt ka väike jõgi läbi, mis asja just eriti palju lihtsamaks ei teinud) kuni loobusime ja leppisime õppejõuga kokku, et teeme enda käigus muudatusi. Asi nimelt selles, et käigu peal peab igast punktist näha olema mõlemad naaberpunktid, muidu ei saa mingeid mõõtmisi teha.

oosi ääres metsas

Kui olime selgeks saanud, et oosist meil asja ei saa, oli aega juba sealmaal, et pidime taas kogunema. Järgmised juhised käes, jätsime Roometi meile maa- ja numbrivaiu teritama ja läksime Kristeli ja Elisega enda uusi punkte otsima ja paika panema (heina sisse trampima). Kui vaiad ka valmis, siis näitas Raivo meile, kuidas maa- ja numbrivaiadega iga punkt ära tähistada ja saatis meid teele. Juba esimese päeva lõpuks olid kõik käigud maha märgitud!

Roomet saeb maavaia sirgemaks

Elise poseerib punktiga

Öö möödus... Sääserohkelt :) Olime rõõmsasti päev otsa enda klassiruumi (ööbisime Jäneda koolis) akent lahti hoidnud ja öösel maksis see meile kätte - klass oli sääski ja nende pininat täis ning magama jääda oli keeruline. Elise veel hommikul kommenteeris, kuidas teda segas kõige rohkem just see, et Roomet suutis kogu selle sääsepeo keskel rahulikult magada (käed risti rinnal nagu muumia).

Kommentaare ei ole: